Hozzájárulok, hogy a honlap üzemeltetője sütiket használjon a lehető legjobb felhasználói élmény nyújtása céljából. Rendben
Termékek Menü
+36302529424

Mit jelent az EcoLabel minősítés? 2.rész

2014. 02. 02. 16:36:38

EcoLabel minősítéssel kapcsolatban első cikkünket az uniós címke használatának 9 kritériumával zártuk. A folytatásban nézzük meg közelebbről, mit is jelentenek ezek.

Mielőtt azonban a részletekbe mennénk, érdemes tisztázni a következőket.

A kritériumoknak való megfelelést, olyan laboratóriumoknak kell elvégezniük, amelyek megfelelnek az EN ISO 17025 vagy azzal egyenértékű szabvány általános követelményeinek. Az ökológiai kritériumokat az anyag minden olyan összetevőjének teljesítenie kell, amely a készítményben több mint 0,010 tömegszázalékban van jelen. Ha a termék csomagolását (kapszula, fólia stb.) a mosáshoz nem kell eltávolítani, azt is termékösszetevőnek kell tekinteni. A tartósítószereknek, színezékeknek és illatanyagoknak koncentrációjuktól függetlenül meg kell felelniük a kritériumoknak, kivéve a tilalom vagy korlátozás hatálya alá eső anyagok és keverékek (foszfátok, EDTA (etilén-diamin-tetraecetsav), Nitropézsmák és policiklusos pézsmák). Ezeket egyáltalán nem tartalmazhatja a készítmény.

Az intenzív tisztító hatású és színkímélő mosószerekre vonatkozó ökológiai kritériumok számításakor és a mosási teljesítmény vizsgálatakor 2,5 mmol CaCO 3 /l vízkeménység és 4,5 kg „átlagosan szennyezett” száraz textíliához ajánlott adag számít referenciaadagnak. Kímélő mosószerek esetében ugyanilyen vízkeménység mellett a vizsgálat „enyhén szennyezett” 2,5 kg-os száraz textíliához szükséges adagra vonatkozik.

1. Az adagolási követelményekre vonatkozóan azt vizsgálják, hogy a kívánt, illetve a gyártó által ígért mosási teljesítmény eléréséhez szükséges mosószer meghaladja e maximum mennyiséget.

A mosószer adag nem haladhatja meg az alábbi mennyiségeket:

Terméktípus

mosópor/mosótabletta

folyékony mosószer/ mosógél

Intenzív tisztító hatású mosószer, színkímélő mosószer

17,0 g/mosás kg

17,0 ml/mosás kg

Kímélő mosószer

17,0 g/mosás kg

17,0 ml/mosás kg

Folttisztító (csak előkezelés)

2,7 g/mosás kg

2,7 ml/mosás kg

A vízi szervezetekre gyakorolt mérgező hatás (kritikus hígítási térfogat) és a szerves tartalom biológiai lebonthatósága kritériumok a mosószer összetevőinek környezetbe juttathatóságát vizsgálja és határoz meg rá vonatkozó mennyiségi határértékeket.

A tilalom vagy korlátozás hatálya alá eső anyagok és keverékek kritériumban rendelkezik azon anyagok köréről, amelyeket nem tartalmazhatja összetevőként az EcoLabel címkével ellátott mosószer. Ilyenek a korábban már említett

— Foszfátok,

— EDTA (etilén-diamin-tetraecetsav),

— Nitropézsmák és policiklusos pézsmák.

A csomagolással kapcsolatban is meghatároz követelményeket. A mosandó textília súlyára vetítve vizsgálja a Tömeg/hasznosság arányt (THA). A mosóporok tekintetében nem haladhatja meg az 1,2 g/mosás kg-ot vagy folyékony mosószerek, mosógélek esetében pedig a 1,5 g/mosás kg –ot. Az elsődleges csomagolásra vonatkozóan számítják, melybe beletartoznak a kupakok, dugók, kézi pumpák és permetszóró.

E követelmény alól mentesül a legalább 80 %-ban újrahasznosított anyagokat tartalmazó műanyag/papír/karton csomagolás. A csomagolás újrahasznosítottnak minősül, ha alapanyaga a csomagolásgyártók forgalmazási szakaszából vagy a fogyasztói szakaszból származik. Nem tekintendő újrahasznosítottnak az a nyersanyag, amely a csomagolásgyártók saját termelési eljárásainak ipari hulladékaiból áll.

Az uniós ökocímke odaítélésének szabályaival foglalkozó cikksorozatunk 3. és egyben záró részében a mosási teljesítményre vonatkozó vizsgálatot és a csomagoláson található fogyasztói információk tartalmi követelményeit mutatjuk majd be.

Forrás: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2011. április 28.) a mosószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról

Cikkünk 1. részét itt olvashatja: http://www.itthonrol.hu/Megnyitott%20az%20itthonrol.hu/mi_jelent_az_ecolabel_minosites_19

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír