Hozzájárulok, hogy a honlap üzemeltetője sütiket használjon a lehető legjobb felhasználói élmény nyújtása céljából. Rendben
Termékek Menü
+36302529424

Mit jelent az EcoLabel minősítés?

2014. 01. 15. 12:06:46

Tudta Ön, hogy ….

Az EU Ecolabel címke odaítélésére vonatkozóan 2009. november 25 –én európai parlamenti és tanácsi rendelet született (66/2010/EK). Ezen rendelet nagyon szigorú szabályokhoz köti az uniós ökocímke viselésére való jogot. A rendelet értelmében ugyanis csak azok a termékek érdemesek rá, melyek teljes életciklusukat tekintve csak kismértékben károsítják a környezetet. Az uniós ökocímke odaítélésének kritériumait termékcsoportonként állapítják meg.

A mosószerek termékcsoportba azok a por, folyadék vagy egyéb állagú, textíliák mosására szolgáló mosószerek és előmosó folttisztítószerek tartoznak, amelyeket elsősorban háztartási gépekhez forgalmaznak és azokban való felhasználásra szántak, nem kizárva az önkiszolgáló mosodákban és nyilvános mosodákban való felhasználást.

Előkezelő folttisztítószernek a textíliák helyi szennyeződéseinek közvetlen (gépi mosást megelőző) eltávolítói tekintendők, a gépi mosószerekhez adagolható folttisztítószerek és a nem kizárólag előkezelésre szolgáló folteltávolítók viszont nem.

Nem tartoznak továbbá ebbe a termékcsoportba a tisztítószerrel átitatott kendők, törlőruhák vagy egyéb hasonló anyagok, sem pedig az önmagukban használható, utólagos mosást nem igénylő tisztítószerek, például a szőnyeg- és kárpittisztítók.

A kritériumok megállapításának célja, hogy támogatást nyerjenek a vízi ökoszisztémákra számottevő hatást nem gyakorló, csak korlátozott mennyiségű veszélyes anyagot tartalmazó termékek, amelyek ökológiai teljesítményét vizsgálati eredmények igazolják. Az odaítélés kritériumainak megállapításakor az is cél volt, hogy csökkenjen a mosáskor felhasznált energia és így az alacsony mosási hőfokon is hatásos termékek vásárlására ösztönözzék a vásárlókat.

Az alábbi szempontok mindegyikére külön kritériumok vonatkoznak:

1. Adagolási követelmények

2. Vízi szervezetekre gyakorolt mérgező hatás: kritikus hígítási térfogat (KHT)

3. A szerves tartalom biológiai lebonthatósága

4. Tilalom vagy korlátozás hatálya alá eső anyagok és keverékek

5. Csomagolási követelmények

6. Mosási teljesítmény (használatra való alkalmasság)

7. Pontérték

8. Fogyasztói információk

9. Az uniós ökocímkén feltüntetett információ

Forrás: A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2011. április 28.) a mosószerek uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról

Cikkünk 2. részét itt olvashatja: http://www.itthonrol.hu/Megnyitott%20az%20itthonrol.hu/mi_jelent_az_ecolabel_minosites_2resz_22

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír